Pages

Ads

Tuesday, 27 November 2012

ASAL USUL IKAN KOI


Ikan Koi termasuk salah satu jenis ikan Mas hiasan.
 Ikan mas atau Ikan karper (Cyprinus carpio) adalah ikan air tawar yang sangat bernilai dan sudah tersebar luas di Malaysia
 Koi sendiri berasal dari bahasa Cina.
 Asal mula ikan Koi Menurut catatan Kompas, ikan ini konon berasal dari Persia, di bawa ke Jepang dan kemudian Cina dan Korea.
Perkembangan ikan koi sangat  pesat sejak sekitar 160 tahun lalu.
Munculnya ikan koi berwarna-warni adalah hasil pembenihan dan penyilangan spesis ratusan tahun dahulu.
 Dari satu warna, kemudian muncul koi dua warna, yakni Kohako (putih merah), Shiro bekko dan Shiro utsuri (hitam putih). Lalu, muncul berikutnya koi tiga warna, yakni Taisho sanke dan Showa sanshoku (merah, hitam, putih). Dan berikutnya, melahirnya koi multi warna seperti Goshiki, terdiri dari unsur warna dasar biru bercak-bercak merah, hitam, biru tua, dan putih.
Kemudian, hasil persilangan dengan ikan karper Jerman yang dinamakan karper tak bersisik (Kagami goi) sekitar tahun 1904, menghasilkan koi sebagian bersisik dan sebagian tidak. Ikan ini dinamakan Ditsu nishikigoi.
Sampai saat ini, diperkirakan lebih dari 18 jenis utama ikan koi wujud.. aku selalu beli yang harga RM 5 ringgit sahaja..hahha..
 
Ni contoh ikan koi yang selalu aku beli..harga RM 5.00 sekor

9 comments:

  1. Ikan koi ni...kalau aku try bela..mesti mati...especially dalam akuarium. Taktau pasaipa. Ikan yang tahan lama kat aku just ikan oscar. Dari kecik sampai besaq. Nak bagik makan pun mudah, ayam mentah buang seketoi...siap!

    ReplyDelete
  2. Hahaha... info mcm pro.. tapi owner blog beli yang RM % hengget jer.!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan salah faham..ikan RM 5 tu sesuai jugak kalau anda adalah beginner nak berjinak2 nak bela ikan.

      Delete
  3. * RM 5 hengget.. hampeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. RM5 tu byk jgk..kenapa kata hampeh..mungkin anda yang hampeh

      Delete
  4. Maklumat yang bagus. Terima kasih berkongsi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 tuan..jika ada persoalan boleh tanya yer

      Delete
  5. Bro..beli ikan dkt mana murah banyak tu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...