Pages

Ads

Monday, 31 December 2012

PEMILIHAN IKAN DALAM AKUARIUM BERLANDSKAP (TIGER BARB & TETRA)

Bagi peminat mereka yang ingin menjadikan akurium mereka berbentuk landskaping, maka pemilihan ikan yang tepat dan sesuai adalah sangat penting. Mereka yang baru berjinak dengan hobi membela ikan perlu menilai semula kekuatan sama ada untuk membiarkan akuarium kosong atau mengisi hiasan akuarium dengan landskap yang indah. Ini adalah kerana landskaping dalam akuarium bukan satu perkara yang mudah. Maksud penulis, tidak mudah adalah dari aspek penyelengaraan (maintanance) akuarium. Memiliki akuarium yang penuh dengan landskap memerlukan penjagaan yang rapi dan teliti. Maka anda nilai diri sendiri sama ada ingin terus melakukan landskaping atau sekadar mencuba dengan akuarium kosong.  (Nanti akan dipost mengenai kaedah landskap dan tips penyelengaraannya)

* Tips akurium yang mempunyai landskap yang tidak dijaga akan menyebabkan pertumbuhan bakteria yang banyak dan menyebabkan kematian ikan sedikit demi sedikit.

Namun bagi mereka yang ingin cuba ada bebarapa cadangan ikan dengan profil mereka agar tidak tersalah mencampurkan ikan. Campuran yang salah akan menyebabkan ikan lain cedera dan mati..


TIGER BARB

Tiger barb spesis yang aktif berkumpulan, pembelaan nya perlu lebih dari lima dan keatas. Sekiranya kurang ia akan menyerang ikan lain yang kurang aggresif dengan menggigit ekornya. Pembelaan spesis ikan ini dalam kuantiti yang besar akan menyebabkan mereka berkejaran sesama mereka dan menyelamatkan ikan anda yang lain. Tidak sesuai diberi dengan ikan yang semi-aggresif seperti ikan laga  (ekor panjang akan digigit). Uniknya ikan ini mempunyai pelbagai rupa dan warna yang cantik dan sesuai untuk anda. 

Amat cantik dibela dalam akuarium berlandskap.

TETRA 

Tetra ikan yang sangat cantik dibela secara berkumpulan dan suka hidup secara bersosial.  Pelbagai bentuk dan warna. Ikan tetra mempunyai keluasan spesis yang besar dimana di pasaran kita boleh menjumpai pelbagai spesis tetra yang cantik..

*Tips - jangan tersalah pilih tetra dan barb kerana setengah spesis kelihatan hampir sama...
Spesis tetra, yang seakan bentuk dengan barb... Tidak aggresif..

30 comments:

  1. boleh ke tidak campur ikan tiger barb dengan ikan tetra

    ReplyDelete
    Replies
    1. tidak boleh..nampak macam boleh..
      sebenarnya kalau tetra tu kecil sgt berbanding tigerbarb..dia akan menjadi makanan tiger barb

      Delete
  2. salam
    ikan barb ni makan ape? beli makanan bulat2 yg kecik tu, brand lovely guppy, sikit pon dorang tak makan..perut sume dh kecut..jgn mati kebulur dh

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergi kedai aquarium beli la pellet.

      ada byk jenis pallet..try cuba tanya apa pallet yang paling sesuai untuk barb kesayangan andaaa...selamat mencoba

      Delete
    2. kalau tak letak hiasan. ikan akan mati ke encik?

      Delete
  3. Aku pon ade bela sekor tiger barb pon x jamah gak lovely guppy yg powder nye..las2 aku letak satu tmpat ngan flowerhorn biar dye kene jamah kt fh tu..kesian bab T.B tu da nyawa2 ikan

    ReplyDelete
  4. Ikan barb merupakan spesis yang berperwatakan berbeza dengan guppy... dan tidak boleh campur dengan guppy maka corak pemakanan nya juga lainn... boleh cuba empingan (flake food)... Try consult dengan orang kedai ikan mereka akan berikan yang sesuai.. Selamat mencuba

    ReplyDelete
  5. tiger barb ni kene letak oxigen?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa ikan yang dibeli di kedai akuarium kebanyakannya memerlukan mesin pam udara. Bagi memastikan campuran oksigen dalam air adalah sentiasa mencukupi untuk ikan. Kalau nak tahu ikan kurang oksigen, lihat ia berenang. Kalau mulutnya ada d atas permukaan air maka ikan tersebut kekurangan oksigen.

      Delete
  6. Replies
    1. tiger barb perlu oksigen.

      yang xperlu oksigen ikan guppy..dan sesetengah tetra

      Delete
  7. saya bela tiger barb ni dalam 12ekor tiba-tiba 1 malam semuanya mati.kenapa tu arr.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sudah ajal nak sampai..memang begitulah

      Delete
  8. tapi saya bela tiger barb 13 , gigit jugak ekor kawan die , sekarang tinggal 10 , tu pon 1 tuu ekor makin habis , naseb baek die aktif , kalaux lenyap , die nak mengawan ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. spesis barb ni memang ganas jugak.. dia akan kejar kawan2 dia dan kdg2 gigit ekor..

      kemungkinan makanan tidak cukup dan menyebabkan dia bertukar menjadi ganas..

      kalau nak mengawan tu juga mungkin ada kemungkinan..

      apa pun saudara ..hanya Allah juga yang lebih mengetahuinya..

      Delete
  9. salam....sy student, minat pd ikan2 ni...cuma satu sy nak tanya mcm mana sy nak bawa ikan tiger barb klau travelling dlm bas...sbb sy tggl jauh jd habis semester nak bawa balik ikan tiger barb ni...ada x cara yang sesuai?

    ReplyDelete
    Replies
    1. letak dalam plstik..lepas tu letak oksigen..

      kalau xder oksigen..bawak pergi kedai ikan isi oksigen..

      insyaallah boleh hidup..

      saya ada juga beli ikan secara pos drpda terengganu..alhamdulillah sihat walafiat

      Delete
    2. Letak dalam plastik lps tu isi oksigen? Nk isi oksigen dlm plastik tu camner eh?

      Delete
  10. Tiger barb nie boleh membesar x? dan boleh mengawan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mengawan tu fitrah la..haiwan jugan mengawan..

      membesar??? ya membesar..tetapi saiz tidak la sebesar ikan jerung atau ikan lumba2..

      paling besar pun maksimum sebesar ibu jari tangan

      Delete
  11. Sy br je bela ikan emas 2 ekor campur dgn tiger barb 2 ekor & guppy 6 ekor. Alhamdulillah diorg xde gado2. Tp blh ke sy bg semuanya mkn pallet kecik yg utk ikan guppy tu? So far sy tgk diorg mkn je

    ReplyDelete
  12. salam .. . Anonymous April 03, 2014 6:54 pm

    berkenaan dengan palllet tu boleh bagi makan jika ikan tu mahu makan..cuma makanan ikan ni ada mcm2 jenis.. bergantung kepada tujuan..ada makanan ikan mas yang khusus tuk kekallkan warna dia yang cantik dan sebagainya..

    so makanan guna y sama boleh..tapi nak dapat kualiti ikan y cantik mungkin bergantung kepada kualiti makanan atau pallet.

    berkenaan dengan 3 jenis ikan ni..tuk pengetahuan anda..ikan emas ni ikan cukup sukar nak jaga.. kebarangkalian tinggi pendek umur tinggi jika kualiti air tidak dijaga dengan baik..

    ReplyDelete
  13. salam..say bela tiger barb 2 ekor.cam ner nk tahu jantan/betina

    ReplyDelete
  14. Saya pon ade bela tiger barb.. dua ekor ade belang.. seekor takde...camne nk beza jantan ngan betina?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau lihat sekali pandang susah nak bezakan.. kalau pandang banyak kali pun susah gak nak bezakan.. senang cita tak de cara mudah nak bezakan jantan atau betina..

      Delete
  15. Sy ada bela ikan guppy.tapi ekor dia rosak .tak tahu la sebab apa.ada kemungkinan ke ekor dia akn okay semula

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dijaga dengan bentuk insyaAllah boleh sembuh kott. jaga btol nih macam selalu tuka air. dan letakkan ubat-ubat tertentu.....

      Delete
  16. macam nk tau ikn tiger barb jntan atau betina..

    ReplyDelete
  17. Salam..bole takk ikan laga/guppy cmpur ngan ikan bandaraya dan anak ikan kecik2

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...