Pages

Ads

Tuesday, 18 December 2012

TIPS - PEMILIHAN IKAN HIASAN SUB-DOMINAN

Dalam pemeliharaan dan pemuliharaan ikan kita akan mencapai satu tahan yang dikenali sebagai statik. Iaitu setelah anda memelihara ikan untuk sekian masa, anda akan dapati bahawa akuarium akan kurang serinya... Sekiranya itu berlaku bermakna, minat yang anda pupuk mungkin menjadi semakin luntur dek sebab keadaan akuarium yang sama dan kelihatan dull... 

Satu cadangan untuk mereka yang ingin mengembalikan sinar akuarium anda ialah dengan menambahkan ikan hiasan yang bersifat sub-domain... Pemelihara ikan yang domain misalnya diskus / arowana / oscar tiger kadang-kadang memberikan kekosongan pada ruangan akuarium anda.... Oleh itu ini adalah beberapa suggestion untuk menambahkan ikan sub-domain dalam akuarium bagi mengembalikan sinar akuarium di rumah anda...

Domain fish :

Discus - boleh dibela bersama dengan tetra, loach....
Tidak boleh dibela sekali dengan ikan bandaran, guppy serta geng-geng tetra (Nanti aku post pasal tetra)
Jangan la sampai banyak sangat...


Arowana - boleh dibela bersama ikan lampam, pari air tawar, bandaraya...
Tidak boleh dibela bersama ikan bersifat dominan yang lain...


Sekiranya anda ada ikan yang anda rasa ingin campur, tapi anda berasa was-was kerana risau ikan bergaduh.. Bolehlah anda luahkan di ruang komen.. Kalau boleh bantu saya cuba respon...

86 comments:

  1. Stunning quest there. What occurred after? Good luck!

    Also visit my web blog ... www.ncnr.nist.gov

    ReplyDelete
  2. ikan mas boleh campur ngn ikan gupy x.?

    ReplyDelete
  3. tgk jugak ikan mas tu jenis camna..kalu yang ganas dia makan la ikan gapy tu

    ReplyDelete
  4. Apa jenis-jenis ikan yang bersaiz kecil (comel-comel je) yg boleh diletak bersama... Tak suka lah ikan besar2... Haha

    ReplyDelete
  5. saya bela ikan emas jenis comet (merah dengan putih)dengan ikan tetra dan guppy.. semua ok je takda gaduh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah..mungkin mereka sudah serasi bersama..kekalkan perpaduan antara mereka

      Delete
  6. ikan kaloi boleh campur dengan ikan apa ye ?
    kalu letak ikan kaloi Merah dan Kaloi putih dlm 1 akauarium diorg gaduh x ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh juga kalau nak cuba..

      spesis kaloi ni juga spesis ganas..

      elakkan campur dengan spesis ikan tetra nanti dimakan kaloi..

      boleh dicampur dengan spesis sama saiz seperti lampam..kelah..dsbnya

      Delete
    2. As Salam Bro... terima kasih adanya blog ni. Saya ada bela ikan Kaloi ngan Ikan Bandaraya satu aquarium. Masing2 dah besar.... tapi saya beli ikan oscar campur kat dalam tu oscar pulak menganas... boleh tak ikan oscar dibela bersama ikan bandaraya jenis import? Kalau boleh saya nak masukkan badanraya yang sudah besar ke aquarium si oscar

      Delete
  7. ikan tiger barb dan ikan lampam boleh campur tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh campur.. lampam y berssaiz sederhana dan kecil boleh..lampam besar nanti barb kena makan

      Delete
  8. Replies
    1. insyaallah kalau berkesempatan online

      Delete
  9. kalau blh balas ari ni...kalau aq bela ikan tiger barb aq tak letak garam ikan blh tak dan ubat lain lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau boleh balas harini??? boleh kalau dibayar gaji oleh tuan adi zero..

      tak letak pun boleh,, garam ni letak tuk bunuh bakteria dalam air disamping kawal ph air..

      nak cuba takmau letak boleh la buat..kalau mati tanggung sendiri.

      Delete
  10. kalu ikan tigerbarb dengan ikan mane dia blh bersama

    ReplyDelete
  11. kalu nk thu ikan tu jantan dan bertina mcm me ye

    ReplyDelete
  12. kalu aq tak letak ubat mcm mane

    ReplyDelete
  13. kalu aq nk makan ikan lampam blh tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh. nak wat masak apa???

      Delete
  14. kalu aq nk ti`dur dalam akuarium blh tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu aq nk bgi kucing makan mcm mane

      Delete
  15. AAN NASH..KO JANGAN NAK BUAT TAIK KAT PAGE AKU NI.. SETANNNNNN!!!

    ReplyDelete
  16. ikan kaloi boleh cmpur dgn ikan apa?

    kt akuarium ada lampam,jelawat,kelah,puyu,sepat,silver dollar.. cba nak cmpurkan dgn kaloi..tp kaloi suka kejar knapa? x sporting kot haha

    ReplyDelete
  17. kalaoi spesis dominan

    dia akan kuasai aquarium ..

    so merbahaya campur dengan ikan2 kecik

    ReplyDelete
  18. Ikan kaloi boleh dicampur dengan ikan siakap x?

    ReplyDelete
  19. Ikan emas boleh x dgn bandaraya or ikan lain

    ReplyDelete
  20. Maaf..nak tanya jugak..arowana boleh duduk serumah ngn kelah & sebarau? Seronok tgk mereka bersama..untuk jangka masa panjang ok x? Terima kasih..

    ReplyDelete
  21. aku ada ikan belida,koi,patin aku nak campur ikan jelawat tapi jelawat tu asik lompat keluar kolam

    ReplyDelete
  22. As salam..kalau arowana + belida boleh...terims kasih

    ReplyDelete
  23. Salam. Nak tanya. Dlm kolam skrg ada ikan kelah , koi , talapia merah. Okay ke campur?

    ReplyDelete
    Replies
    1. asas nak campur ikan.. tgk pada keluasan akuarium.. kalau ikan kecil memadai dengan akuarium 2kaki.. kedua faktor makanan.. biasa makanan yang mencukupi akan membenarkan mereka tidak bergaduh..

      Delete
  24. asas nak campur ikan.. tgk pada keluasan akuarium.. kalau ikan kecil memadai dengan akuarium 2kaki.. kedua faktor makanan.. biasa makanan yang mencukupi akan membenarkan mereka tidak bergaduh..

    ReplyDelete
  25. guppy/molly/neon boleh x campur dgn angel?
    lg 1, sy dengar ikan bandaraya tu akan serang guppy bila dia besar, betul ke?
    Jd ikan apa yg sesuai ye sebab sy ada guppy/molly/neon/swordtail dalam 1 akuarium...

    ReplyDelete
    Replies
    1. guppy dgn angel fish kalau tak salah saya tidak sesuai untuk dicampurkan... Kalau neon tak de masalah campur dengan angel..

      Angel fish mempunyai sifat yang hampir sama dengan ikan discus..

      Molly ikan kecil yang agak aggresif juga.. Disarankan untuk tidak dicampurkan bersama.

      Bandaraya bersaiz besar juga tidak sesuai dibela bersama dengan guppy / angel fish..

      Boleh cuba ikan loach.. mempunyai perwatakan malu dan menarik untuk dibela... selamat mencuba..

      Delete
  26. guppy dgn angel fish kalau tak salah saya tidak sesuai untuk dicampurkan... Kalau neon tak de masalah campur dengan angel..

    Angel fish mempunyai sifat yang hampir sama dengan ikan discus..

    Molly ikan kecil yang agak aggresif juga.. Disarankan untuk tidak dicampurkan bersama.

    Bandaraya bersaiz besar juga tidak sesuai dibela bersama dengan guppy / angel fish..

    Boleh cuba ikan loach.. mempunyai perwatakan malu dan menarik untuk dibela... selamat mencuba..

    ReplyDelete
  27. Malam ni sy sedih sgt. Td adik lelaki sy tukarkn air dlm aquarium. Dalam aquarium tu sy pelihara ikan guppy bmcm2 jenis lebih kurang30 ekor dalam tangki aquarium yg besarnya dlm 2 kaki.kononnya adik sy lupa nk letak anti-klorin. Akibatnya ikan jatuh ke dasar, layu.. Kelamaan terus x bgerak aka mati. Kesemua sekali. Sy panik, geram marah pun ada. Xtau nk buat apa . Sy tgk satu persatu ikan2 tu layu dan mati. Air mata pun xhenti2 jatuh jugak. Sedih. Last sy tgk dari 30ekor dh smpai lebih kurang 10ekor.. Xsanggup tgk jadi sy pun bawa la sedih sy tu tido., esok sy tgk aquarium tu dh sunyi.. Dh xda lagi yg berenang2 ddalamnya. Oh ya, sebelum tu . Masa tgh tgk2 satu demi satu ikan tu mati sy cepat2 simpan anti-klorin tp nampaknya dh xbkesan..... Ikan2 guppy sy dh nk mati.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tragedi yang saudara alami memang jarang terjadi namun kepada orang yang menukarkan air. Namun bukan satu yang luar biasa. Saya juga pernah mengalami perkara sedemikian semasa mula-mula berjinak dalam bidang membela ikan nihh... Sindrom ini dinamakan dengan new tank syndrom...

      Antara penyebab nya adalah ..

      1. Kejutan dari penukaran yang terlalu mendadak.
      2. Kekurangan oksigen (akibat dari baki air lama yang terlalu tinggi toksik atau carbon dioksida.)
      3. Serangan bakteria akibat dari perubahan air yang mendadak.

      Terkadang kalau menukar air, kita terlupa mengenai penapis akuarium kita yang mengandungi terlalu banyak toksik / amonia yang meracun ikan anda.

      Cam ne nak elak dari perkara yang sama berulang...

      Semasa menukar air, peka tentang keadaan akurium anda. Tukar span filter dan jangan guna semula span penapis tersebut (ala seringgit je rege dia).

      Kalau malas amalkan penukaran air 30% dan jangan ditukar sehingga 100%...

      Tapi apapun kes anda mungkin kes terpencil yang perlu saya teliti secara direct.. Kalau tak g tengok tak tau jugak apa punca sebenarnya...

      Delete
    2. Lupa kalau kita tak rajin tukar air, seeloknya jangan meletakkan aksesori yang banyak seperti batu dan lain-lain kerana aksesori tersebut boleh menjadi sarang kepada bakteria untuk membuat sarangnnya..

      Selamat beramal.

      Delete
  28. Kenapa ye? Ikan apa lagi yg sesuai utk dpelihara nk dgantikn dgn guppy yg mati tu.. Frust mngalahkn org putus tunang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak menaikkan minat kepada hobi ini semula.. Cuba bela ikan yang agak rare dan menarik.. Kalau ikan mengikut dari gambaran yang saudara berikan menampakkan ikan yang saudara bela adalah dalam ketegori ikan draf kecil. Maka cuba pelbagaikan pembelian ikan. Contoh selain dari membela ikan tiger barb. Cari juga ikan barb lain contoh gold barb, blue barb atau apa spesis barb lain.. Dan yang menariknya spesis barb dengan barb lain tidak kesah kalau dicampur... Selamat mencuba ...

      Delete
  29. Kalau ikan kaloi campur oskar boleh tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya baru beli oscar campurkan ngan kaloi tengok macam tak boleh nak gaduh juga.... uwaaaaa

      Delete
  30. ikan naga sesuai boh dengan ikan apa?saiz ikan dalam 2 inci...

    ReplyDelete
  31. Hi nk tanya ikan puyu dgn ikan puyu boleh campur tak sbb sy takut mereka gaduh, satu lagi ikan puyu boleh di campurkan dbn ikan sepat dan bandaraya tak.t.kasih

    ReplyDelete
  32. Helo, nak tnya arowana/kelisa boleh campur tak dengan ikan naga dan catfish?

    ReplyDelete
  33. sy nak tanya ikan kaloi bole cmpur dgn ikan bandaraya tak?
    sy dah campur 2 ekor tu tp kaloi asik kejar bandaraya je..
    mcm mna nak bt yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ada bela bandaraya ngan Kaloi dalam 1 aquarium sudah 1 tahun lebih bersama.... cuma nampak bandaraya cam tak happy sangat sebab kaloi nakal. Hurmm tapi dah beli ikan oscar letak aquarium lain maca nak campurkan bandaraya tu tapi takut pulak oscar ganggu....

      Delete
  34. Ni nak tanya... ikan oscar boleh campur dgn ikan apa ye.... dlm akuarium 4 kaki?

    ReplyDelete
  35. Salam..nak tnya klu ikan puyu (sederhna besar) dan ikan talapia merah (kecil) boleh cmpur x dlm satu kolam?

    ReplyDelete
  36. Ikan laga boleh campur dengan ikan lain tak dalam akuarium berpam??tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh campur..ikan laga itu akan mati.

      Delete
  37. Bos kalau ikan emas bercampur dgn 18 jenis ikan emas.. boleh ka bos.. mohon pencerahan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. BOLEH SGT... TERIMA KASIH ATAS SOALAN YANG CERDIK NI

      Delete
  38. Bro, boleh tak letakkan ikan laga dengan ikan yg lain seperti guppy,tiger barb,dan ikan2 kecil sepertinya dalam satu akuarium?,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam than..Ikan tetra neon boleh campur sama sepat hias tak?

      Delete
  39. Kalau ikan puyu boleh campur dengan ikan apa?

    ReplyDelete
  40. salam tuan...klo ikan tengas sesuai campur dgn ikan ape...

    ReplyDelete
  41. salam tuan.. nk tnya sikit..ikan kaloi campur dengan ikan jelawat blh kew??

    ReplyDelete
  42. Ikan puyu ada dlm 12 ekor dlm aquarium 1kaki...leh cmpur ikan lain x....n ikan pe yg sesuai klu nk cmpur?...

    ReplyDelete
  43. salam tuan. lau ikan kelisa, boleh campur dengan ikan koi x? akuarium 3 kaki. bukan ikan koi kolam tu. ikan mcm ikan koi. ntahbape nama die. x tahu.. 😅 mekaseh..

    ReplyDelete
  44. salam tuan. lau ikan kelisa, boleh campur dengan ikan koi x? akuarium 3 kaki. bukan ikan koi kolam tu. ikan mcm ikan koi. ntahbape nama die. x tahu.. 😅 mekaseh..

    ReplyDelete
  45. Salam, tuan, ikan kelah blh campur tak dengan ikan patin?

    ReplyDelete
  46. Slmt mlm, sy ada bela dua ekor ikan kaloi. Tp sering bergaduh sesama sendiri. Ada jln penyelesaian x? Seekor yg x ganas tu dah x ceria

    ReplyDelete
  47. Salam admin, sy ada pertanyaan. Sy ada beberapa ekor ikan kelah, beberapa ekor ikan lampam, jelawat. Kalau sy campurkan dengan sekor ikan talapia merah boleh tak? Rasa was2 ni. Terima kasih admin

    ReplyDelete
  48. salam tuan. ikan barb boleh campur dengan ikan moon tak

    ReplyDelete
  49. salam tuan. ikan barb boleh campur dengan ikan moon tak

    ReplyDelete
  50. blh x ikan kaloi brcmpur dgn ikn naga dlm 1 akuarium

    ReplyDelete
  51. ikan apa yg sesuai untuk dijdikn kwn flowerhorn skrg dia sekor2 je

    ReplyDelete
  52. Nak tanya,saya membela ikan haruan bersaiz sama panjang dengan peha seorng lelaki..apakah,ikan yamg sesuai untuk dicampur..sebb setakat nii,hampir semua ikan yg saya campur di ngap...dari talapia,haruan kecil,keli,ikan emas,puyu,ikan sepat dan bandaraya semuanyabdi ngap abis...adakah haruan tidak bleh bercampur?

    ReplyDelete
  53. Ikan apa yg elok dibela bersama dengan ikan puyu?

    ReplyDelete
  54. Ikan lampam boleh campur dgn ikan apa yg kecik2

    ReplyDelete
  55. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  56. Klu nak campur ikan talatia bersama ikan patin dan lampam dlm satu bekas bersaiz 3x2 kaki boleh tak...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...